mijn persoonlijke bijbeltekst

Even though I walk through the valley of the shadow of death, I fear no evil, for You are with me; Your rod and Your staff, they comfort me.

zondag 6 juli 2014

God's mysterie

de nacht van donderdag-vrijdag. ik lig nu een halfuurtje in bed en heb een paar geniale invallen, hier wat denkstof:

ik dacht na over het concept god. God is een god, wat is nu precies een god?

God is niet afgebakend, om te beginnen. dus Hij is overal. en volgens de bijbel is Hij ook de enige échte god. zie je het verschil ook als ik met een kleine of grote g schrijf? om even het onderscheid erin te houden. als we tegenwoordig over God praten dan zeggen we "geloof jij ook in God?". en dan bedoelen we dus degene met 1000 namen. God. of de Heere, of Jezus Christus. enz.
maar doen we onze Vader hiermee niet te kort? ik weet dat in de zinnen hierboven nog heel veel hoeken en gaten zitten, en nog meer vragen dan antwoorden oproept. maar ik wil het specifiek over het god-zijn hebben.

wat is nu precies een god?

daarover kom ik op het eind terug. eerst wil ik je wat te denken geven over God, over de Heere Jezus.

als je het hebt over God dan gaan je hersens eigenlijk al in een flits naar dat stukje in je brein wat daaraan toegewijd is. alle slechte of goede ervaringen, je eigen beeldvorming en het proberen te begrijpen met je verstand. en niet te vergeten; ook je gevoel, wat je verhouding is met Hem. erken je Hem? of zeg je dat Hij niet bestaat? vind je Hem een eikel doordat Hij volgens jou mensen laat lijden, of put je elke dag vanuit Zijn eindeloze poel van liefde?
geen wonder dat sommige mensen vastgeroest zijn (dat bedoel ik niet verkeerd), als die plek in je hersens altijd hetzelfde blijft, en versterkt wordt in hetzelfde dan is het moeilijk om buiten je denkbeeld te denken.
en misschien denk ik nu iets ruimer dan normaal, maar ik heb ook gewoon een grens tot hoever ik bevat wat het god-zijn nu echt inhoud. waar God toe in staat is. geen wonder dat het een 'ding' wordt als je gaat praten over bekering etc.
eigenlijk heb je een vernieuwing van die plek in je hersens nodig, want één van de grootste knellingen is toch altijd dat mensen het een 'ding' gaan vinden omdat je van nature gewend ben iets te doen om iets te krijgen.

veel gedachten zoals je ziet, één ervan was ook of we in de hemel iets van rangen hebben. of zullen we juist dan gewoon veel bewondering hebben voor bepaalde personen? zoals geweldige bijbels helden, of bijv. Maarten Luther King (schrijf ik dat goed?), moeder Theresa en ga zo maar door. of evenveel bewondering en respect voor iedereen? alles eerlijk verdeeld? hahah, zoals ik al zei; meer vragen dan antwoorden.

 ik kan me voorstellen dat als ik Adam zie ik graag even een babbeltje met hem wil maken, of Abraham! oh, en laat ik Simson niet vergeten! ff een stoeipartij of zo. Haha, en misschien draaf ik nu een beetje speels door, maar beter iets te veel fantasie dan te weinig :)
Eigenlijk maar goed dat God de bijbel heeft laten maken. niet dat de bijbel heel goed beschrijft wat god zijn inhoudt (volgens mij, even uit mijn hoofd), Hij beschrijft zichzelf wel, maar gewoon in menselijke termen. echter weten we door de bijbel toch die 1% van Hem. het broodnodige wat we moeten weten over hoe Hij ons gemaakt heeft bijvoorbeeld! stel dat dat nergens was opgeschreven? dan hadden we als christen zijn misschien wel de evolutie theorie geaccepteerd?!

uiteindelijk is het gewoon een goed teken, dat onze Vader weet wat we nodig hebben en helemaal precies weet hoeveel we aan kúnnen. Hij heeft ons richtlijnen en waarheden gegeven.

grappig dat wij als mensen toch zo kunnen nadenken over onderwerpen waar we nooit uit gaan komen hier op earth :).
oh wacht! ik vergeet nog een hele leuke en belangrijke.

TAAL

ik ga ervan uit dat onze Heer de taal heeft gemaakt. maar misschien spreekt Hij in een soort alien taal?
nee, dat is nog te klein. het is groter. misschien praat hij niet met woorden? maar met de wind? of een soort zangerig geluid? en hoe zou Hij tegen zijn engelen praten? of is dat een soort gedachten overbrengen? dat God in de gedachten van de engel laat zien wat hij wil laten gebeuren?

zoals ik al zei. best leuk en interessant om erover na te denken en fantaseren. wat ik zelf wel echt belangrijk vind is dit: ik las vandaag op beam 10 dingen waar je spijt van krijgt (als je het niet doet) .
lees het even. uiteindelijk is ons doel de hemel, het is gewoon heel goed als je dus soms even van je eigen denk bolwerken los komt. even van 'boven' bekijken. onze aarde is het kanaal, de weg, de tunnel. de eindstreep ligt achter de dood. de dood is iets waar we mee kunnen stoppen om bang voor te zijn. de Heer heeft ons gered. hij is een god, en ook al weten we niet precies wat dat inhoudt, Hij houdt van ons, heeft ons gered en we zullen Hem zien. amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Dank je wel voor je bericht. het wordt zeer gewaardeerd. mocht je reactie vuile taal bevatten, minder frisse benoemingen, pijnlijke, stekelijke of hatelijke opmerkingen dan zal deze worden beoordeeld en op beschaafde manier afgewimpeld. vergeet niet "wat u niet wil dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet"

mocht je reactie een positieve boodschap hebben, een fijne opmerking of een heerlijk sarcastische zin, dan zal deze op dezelfde manier beantwoord worden, want vergeet niet "wie de bal kaatst kan hem terugverwachten"

als laatste, ik oordeel niemand, dat zal God doen op het eind van je leven. als je niet gelooft in een God, dan leef je niet, als je niet leeft is de oplossing God. als je zelf de oplossing zonder God gevonden hebt, en je leeft. zal je geoordeeld worden voor het feit dat je zonder God hebt geleefd.

greetz,

Rick

ps: je bent altijd welkom om nog een keer te reageren, ik stel het erg op prijs. als je graag betaald wil worden voor reacties, dan kan dat geregeld worden. geef me je adres en ik kom bij je langs om een stevig robbertje te stoeien.