mijn persoonlijke bijbeltekst

Even though I walk through the valley of the shadow of death, I fear no evil, for You are with me; Your rod and Your staff, they comfort me.

dinsdag 4 februari 2014

goed en kwaad

leven. wat is leven? hoe leef je echt? ik heb net 1 van de meest verhelderende gesprekken gehad, mijn begeleider heeft wat dingen verhelderd met woorden, visueel laten zien hoe het gamen mij beïnvloed.

hoe wil ik leven? 1 van de meest essentiële vragen in mijn leven. bij grote keuzes galmt dit door mijn hoofd.
ik leef door God, en met Hem. maar dit is puur geestelijk. het is mij niet duidelijk hoe God kan helpen bij praktische zaken zoals of ik wel of niet door zal gamen, of ik wel of niet vraag hoe de was moet, of ik zelf zal koken of een pizza bestel. ik vind God mijn grootste held, maar bij praktische zaken weet ik niet hoe ik Hem kan integreren. mijn begeleider heeft mij de samenleving uitgelegd waarin we leven. "vloeibaar" noemde hij. ik vertelde hem dat in mijn boeken die ik lees, de films die ik kijk er altijd zwart-wit keuzes zijn, of goed, of kwaad. het was simpel, gemakkelijk en niet ingewikkeld. hij legde uit dat onze samenleving vloeibaar is (sociologie begrip @Maartje) wat inhoud dat er teveel keuzes zijn, dat er goed in kwaad bestaat en andersom.

ik probeer er een visueel beeld bij te hebben. voorbeeld "goed in kwaad": een duister persoon dood iedereen in het gezin behalve de baby, hier zie je iets goeds in een kwaad iemand. voorbeeld "kwaad in goed": (een geliefd onderwerp in films trouwens! prisoners voor degene die hem gezien hebben) een man zoekt zijn ontvoerde dochtertje, hij heeft 1 verdachte op het oog van wie hij denkt het gedaan te hebben. deze man martelt de verdachte door hem eerst in elkaar te slaan. vervolgens in een kleine houten ruimte laat hij kokend water over hem stromen om hem te dwingen tot praten. snap je wat ik bedoel? deze man had gewoon een gezin, werk, hield van zijn vrouw. maar hij doet een kwaad ding. nu zijn de voorbeelden die ik hier gaf op zich grote keuzes. kleinere zijn bijv. dat ik mijn huisgenoot niet vertel dat ik zijn post bijv. per ongeluk bevuild heb. of ik heb de pan niet goed afgewassen en de volgende keer dat iemand vraagt wat er gebeurt is zeg ik niks. zulke kleine keuzes, en dat 1000 keer op een dag. ik word er door overstroomd. hoe moet ik het goede doen? hoe kan ik überhaupt het goede herkennen zodat ik weet dat ik het goede doe? het is een overstroming die niet stopt. ik wou dat het soms wat makkelijker was, zoals in de films, en de boeken. gewoon lekker simpel goed of kwaad.  zodat ik kan weten welke keuze ik moet maken. en ik het goede kan doen, want dat is wat ik wil, ik zoek God's leiding, en proberen we dat niet allemaal? (ik bedoel de mensen die God in hun leven willen hebben) hoe leef ik goed volgens Jezus en maak ik de juiste keuzes? in letterlijk alles. we zijn menselijk, en niet onfeilbaar, maar mijn eigen wens is zoveel mogelijk God te volgen, ook die van jou?

leven.
ik heb stukjes in mijn 20jaar gehad dat ik leefde. écht leefde. een voorbeeld is de week dat ik mijn inleiding maakte. een duidelijk doel, niks moeilijks aan. bám! gewoon maken, oefenen, leven....
ik stel hieronder mijn doelen op. op verzoek van mijn begeleider die mijn stukje over "mijn verslavingsgedrag op een nieuwe plek" ook gelezen heeft. hij heeft er veel aangehad, vandaar zijn verzoek.
-doel 1: niet te veel doelen stellen
-doel 2: niet te moeilijk, te ingewikkeld of te ver weg (figuurlijk)
-doel 1 officieel: niet liegen, geen dingen achterhouden
-doel 2 officieel: hobby's beginnen (boksen, zwaard/stok oefenen, lezen; om mee te beginnen)

##############################################################################
EDIT: een belangrijk ding dat ik mede dankzij Henrike Roos inzie is dat ik ben vergeten te schrijven dat er ook veel keuzes zijn die niet goed en niet slecht zijn. als voorbeeld: ik heb een lekke band en ik sta bij de Emté, ik kan gaan lopen of de band verrot gaan rijden. het maakt niet uit welke keus ik maak omdat het niet persé goed of kwaad is, meer of ik aan mijn conditie werk of m'n band mijn volle gewicht te verduren krijgt en daardoor sneller verslijt.

7 opmerkingen:

 1. ik denk dat je oude ik wel altijd blijft trekken. Paulus schrijft in de Bijbel: het goede wat ik wil, doe ik niet en het kwade wat ik niet wil, doe ik....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 12:52 uur? dat klopt niet helemaal, tis 21:53 uur
   bewijs dat je geen robot bent :P vraagt ie in reactie, om code over te typen. grappig :P

   Verwijderen
  2. http://www.grootnieuwsradio.nl/k/n663/news/view/45488/41482/afkicken-van-een-gameverslaving.html kun je wel terug luisteren bij Groot Nieuws Gemist (staat rechts) http://www.weet-magazine.nl/home/home/376

   Verwijderen
  3. bedankt voor de tip :).

   ik zit nu een kwartiertje na te denken wat ik je zal antwoorden, alleen ik kan de juiste woorden niet vinden, ik weet even niet wat ik zelf nu bedoel. morgen probeer ik het weer :)

   Verwijderen
  4. Mooi gezegd Rick! Er zijn zoveel keuzes in dit leven. Een goede toetssteen vind ik persoonlijk de 10 geboden, een houvast. Probeer in alles na te leven op de 10 geboden, daarin staat duidelijk beschreven wat 'goed en kwaad' is. Wat Henrike zegt vind ik heel mooi, zo zijn we als mens. Uit onszelf doen we het goede niet, daar hebben we Zijn hulp bij nodig. Wat een mooi vooruitzicht.. dat we al die vragen en strijd niet meer hebben tot de Jongste Dag. De mens zoekt zijn weg, maar de Heer heeft hem bepaald.

   Verwijderen
  5. bedankt Mariska! Henrike, ik heb er een nachtje over geslapen en ik heb 2 voorbeelden. die niet persé goed of kwaad zijn maar wel lastig. ik lag vanmorgen in bed, en ik dacht. "is het zo erg als ik nog 5minuten langer blijf liggen, misschien kom ik daardoor wel te laat maar ik ben nog erg moe". mijn 2e voorbeeld is of ik naar Bertus toe zal gaan en mijn excuses aan te bieden omdat ik te laat ben. of kan ik daar wel mee wachten tot morgen? wat is de goede keuze? hij is er ongetwijfeld maar wel erg vaag vind ik. Greetz Rick

   Verwijderen


Dank je wel voor je bericht. het wordt zeer gewaardeerd. mocht je reactie vuile taal bevatten, minder frisse benoemingen, pijnlijke, stekelijke of hatelijke opmerkingen dan zal deze worden beoordeeld en op beschaafde manier afgewimpeld. vergeet niet "wat u niet wil dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet"

mocht je reactie een positieve boodschap hebben, een fijne opmerking of een heerlijk sarcastische zin, dan zal deze op dezelfde manier beantwoord worden, want vergeet niet "wie de bal kaatst kan hem terugverwachten"

als laatste, ik oordeel niemand, dat zal God doen op het eind van je leven. als je niet gelooft in een God, dan leef je niet, als je niet leeft is de oplossing God. als je zelf de oplossing zonder God gevonden hebt, en je leeft. zal je geoordeeld worden voor het feit dat je zonder God hebt geleefd.

greetz,

Rick

ps: je bent altijd welkom om nog een keer te reageren, ik stel het erg op prijs. als je graag betaald wil worden voor reacties, dan kan dat geregeld worden. geef me je adres en ik kom bij je langs om een stevig robbertje te stoeien.